Što je impulzivna kupnja i kako se boriti protiv nje

Što je impulzivna kupnja

Impulzivna kupnja smatra se ona neplanska kupnja, te koja se često dogodi kada kupujemo nešto sasvim drugo. Vjerojatno vrlo često idemo u dućan bez popisa za kupnju. Idemo po samo par stvari, a često se dogodi da kupimo sve ostalo osim onoga po što smo došli. Tako je sam impulzivnom kupnjom. Akcije, popusti, dobra ponuda, iako nam to ne treba, kupiti ćemo samo jer smo naletili na akciju. Na taj način trošimo novac koji bismo mogli potrošiti na nešto bolje. Impulzivnom kupnjom nerijetko kupimo nešto za što ubrzo shvatimo da nam ne treba, da od toga nemamo koristi, a tada je već prekasno jer smo novac već potrošili.

Kako se boriti protiv impulzivne kupnje

Koristite se pravilom koje ćete si sami postaviti. To može pravilo od par sati, par dana. Ako ugledate nešto što vam se svidi, a baš je na akciji, tada si uzmite vremena da razmislite treba li vam zaista to. Hoćete li to upotrebljavati, koliko često, te je li vas to privuklo samo zbog popusta. Par dana poslije vjerojatno ćete biti pametniji i svoj novac potrošiti na puno bolji način. Kada idete u nabavu hrane, kućnih potrepština, uvijek sa sobom nosite popis stvari koje trebate kupiti. Poželjno je otići u dućan u koji redovito idete kako biste znali gdje što stoji, te kako biste što prije uzeli stvari koje trebate, krenuli prema blagajni i izašli iz dućana. Uvijek je bolje skratiti kupovinu i požuriti ukoliko ne želite potrošiti više od planiranog. Ono što se osobito savjetuje je da ne idete u kupovinu gladni.

Kupnja beskorisnih stvari

Koliko puta ste kupili nešto što je kasnije završilo u ormaru? To se vjerojatno svima dogodilo i više puta. Na beskorisnim stvarima, na odjeći koju uopće ne nosimo, na ukrase za dom koji nam ne trebaju, trošimo svoj novac a da toga nismo ni svjesni. Kada bismo zavirili u svoje stvari, ormare, police, tada bismo uvidjeli koliko imamo stvari koje nam ne trebaju. Također, kada bismo zbrojili vrijednost tih stvari, brojka bi nas mogla poprilično iznenaditi.

Danas postoje oglasnici na internetu, društvene mreže na kojima možete prodati neke svoje stvari. Nećete ih moći prodati po istoj cijeni koju ste platili, ali ćete vratiti bar dio novca. Pogledajte kod kuće stvari koje vam ne trebaju, koje su u dobrom stanju i koje biste mogli prodati. Isto vrijedi za odjeću, obuću, namještaj i sve ono što ste i sami kupili.

Opasnost malih troškova

Naravno da nam veliki troškovi mogu zadati financijske probleme, ali i onih malih troškova trebamo se paziti. Svakodnevno trošimo novac, a ukoliko detaljno ne pratimo svaki dan koliko potrošimo, iznosi na kraju mjeseca mogu biti poprilično visoki. Kave, fast food, restorani, kino, kupnja sitnica zbog popusta, akcija i slično mogu nas dovesti do financijskih opasnosti. Mali troškovi kada se zbroje mogu činiti veliki iznos, a malih troškova nismo niti svjesni. Razmislimo samo koliko svaki dan potrošimo kada idemo na posao, na gablec, kada šetamo, vraćamo se s posla i slično. Ukoliko zbrojimo sve što smo kroz tjedan dana kupili, iznos bi nas mogao šokirati. Uvijek možemo promijeniti svoj način trošenja novca, pripaziti na što trošimo, uvijek znati koje su nam mogućnosti, možemo li si nešto priuštiti ili bismo ipak trebali pospremiti svoj novčanik.

Što je impulzivna kupnja i kako se boriti protiv nje