Što je bankrot, osobni stečaj, te kako se izvući iz toga

Što je bankrot

Prezaduženost može dovesti do bankrota. Radi se o postupku koji predaju oni građani koji nikako ne mogu vraćati dug koji imaju. Uz stručne osobe pomaže se građanima da se njihov dug smanji na razumnu razinu koju građanin može otplatiti, a da mu ostane određeno minimalno novaca za ostatak života. Na taj način izbjegavaju se ovrhe, sudski postupci, a građanima se omogućuje krenuti iz početka sa lakšim plaćanjem dugova. 
Svatko može proglasiti osobni bankrot pa tako i tvrtke, obrti, slobodna zanimanja. Osobni bankrot zove se još i osobni stečaj, te nije nikako ugodna stvar. Kada se proglasi osobni bankrot to ne znači da se građanima opraštaju dugovi, to znači da se kreće u otplatu svih dugova te da se osoba koja je proglasila osobni stečaj mora surađivati sa stečajnim upraviteljom koji će kontrolirati i imati uvid u sve financije. Građani zadržavaju stan ili kuću, te ono najnužnije što je potrebno za život. Bankrot traje od jedne do pet godina.

Kako pokrenuti postupak osobnog stečaja

Ukoliko građanin ne može 90 dana uzastopno plaćati jednu ili više svojih dugova, računa i to u iznosu većem od 30.000 kuna, tada se može pokrenuti postupak osobnog stečaja ili bankrota. Zahtjev se predaje u poslovnicama Fine, a to može podnijeti svaki građanin, potrošač ili vjerovnik koji je dobio punomoć od samog potrošača. Potrebno je predati popis sve imovine koju potrošač ima, popis svih dugova, te plan i rok otplate dugova. Ukoliko potrošač želi, može potražiti stručnu pomoć u obliku savjetnika u poslovnicama FINA-e. Kod podnošenja zahtjeva potrebno je platiti 300 kn, ali se može zatražiti i korištenje besplatne pravne pomoći.

Postupak osobnog stečaja - izvansudski postupak

Vjerovnik i dužnik u izvansudskom postupku mogu doći do sporazuma, odnosno nagodbe. Dužnik je jedini koji može pokrenuti izvansudski postupak, te to radi kako bi se izbjegao postupak na sudu. U roku od 60 dana dužnik i vjerovnik trebaju postići dogovor što znači da se trebaju dogovoriti kako će dužnik platiti svoj dug, na koji način te u kojem vremenskom roku. Ako postoji mogućnost dogovora tada se postupak može produljiti na još 30 dana kako bi se detaljno postigao dogovor.

Sudski postupak 

Ukoliko dužnik i vjerovnik ne postignu izvansudsku nagodbu, tada nema druge opcije nego pokrenuti sudski postupak. U ovom slučaju, na temelju svih činjenica, nadležni sud odlučuje kako će se dug namiriti, te u kojem vremenskom roku.

Otvaranje stečajnog postupka

Do ovog postupka dolazi se ukoliko se dužnik i vjerovnik nisu nagodili izvansudskim putem niti sudskim putem. Tada sud odabire povjerenika koji će biti posrednik između suda, vjerovnika i dužnika. Povjerenik će dužnikovu imovinu, u ovom slučaju, morati unovčavati te ju ravnomjerno raspoređivati vjerovnicima kako bi se otplaćivali dugovi.

Oni dužnici koji su zaposleni, morati će gotovo cijelu plaću davati za dugove, a minimalan iznos ostati će za najosnovnije potrebe preživljavanja.

Nezaposleni i koji nemaju nikakvu imovinu s kojom bi pokrili dugove, povjerenik upravlja njihovim financijama pet godina. Prati financijska ponašanja dužnika, nastoji li dužnik pronaći posao, te sve što se događa u životu dužnika. Dužnik je dužan obavijestiti povjerenika o promjeni posla, adrese, ukoliko je nasljeđem dobio neku imovinu, te ukoliko se bilo što promijenilo što bi utjecalo na otplatu dugova. Ako se nakon pet godina pokaže kako dužnik i dalje ne može otplatiti dugove, nema imovine i nezaposlen je, dug bi mu se trebao otpisati u cjelosti.

Što je bankrot, osobni stečaj, te kako se izvući iz toga