Image

Računi - neplaćeni računi, koliko dugo ih čuvati

Image

Računi - neplaćeni računi, koliko dugo ih čuvati

Kako čuvati račune

Računi nam dolaze svaki mjesec za režije, kupujemo razne stvari za koje dobivamo račun i garancije. Sve te račune trebali bismo čuvati na mjestu gdje ćemo znati u svakom trenutku gdje su. Račun trebamo dobiti u svakom dućanu, ako se to slučajno ne dogodi, slobodno tražite račun. Račun je garancija da ste proizvod platili, ali i sigurnost da isti proizvod možete zamijeniti ili vratiti ukoliko niste s njim zadovoljni ili se pokvario. Isto tako, računi stižu na kućnu adresu za plin, vodu, struju, mobitel i slično. Svi ti računi koje ste platili ili trebate platiti treba čuvati.

Kako biste imali pregled svih računa i kako biste se snašli među svima njima, nabavite organizator za račune. To su posebni fascikli koji su napravljeni za račune, uplatnice. Slažite ih po datumima, mjesecima, godinama, odvojite one plaćene i neplaćene račune kako biste znali koje ste podmirili a koje niste. Može se dogoditi da se računi i uplatnice jednostavno pomiješaju ako ih se ne sortira pa se može dogoditi da neki računi ostanu neplaćeni što nikako ne želimo. Odvajanje plaćenih i neplaćenih računa čuva nas od dodatnih troškova, kamata, opomena.

Neplaćeni računi

Sortiranje računa uvijek je dobra stvar. Plaćene i neplaćene račune potrebno je odvajati kako bismo točno znali što smo platili, a što ne. Neki računi mogu pričekati s plaćanjem, dok je neke potrebno odmah platiti. Kada platite neki račun, zapišite na njega da je plaćen. One neplaćene držite na nekom vidljivom mjestu kako biste se podsjetili da ih treba podmirit. Ukoliko imate neplaćene račune tada biste se mogli dovesti u nepotrebne dugove. Tu su kamate, troškovi opomene, a može doći i do ovrhe. Svakako da biste ovrhu željeli izbjeći pa napravite plan otplate neplaćenih računa kako do toga ipak ne bi došlo. Platite one račune koji su vam prioritet, a zatim ostale i to u što kraćem roku.

Koliko dugo čuvati račune

Savjetuje se da se računi uvijek čuvaju nakon obavljene kupnje, a pogotovo plaćeni računi od režija poput računa za vodu, struju ili plin. Trebate li dokaz da ste nešto platili, a nemate račun tada se može dogoditi da ćete morati platiti isti dug dva puta. Računi bi se trebali čuvati barem 5 godina. Iako računi za plin, vodu, struju i slično zastarijevaju već nakon godinu dana, zbog vaše sigurnosti sačuvajte te plaćene uplatnice još neko vrijeme. Kada dobijete obavijest da su svi vaši dugovi podmireni tek onda možete baciti prijašnje uplatnice pomoću kojih ste plaćali svoje račune. Osim računa bitno je čuvati i garancije koje ste dobili prilikom kupovine nekog uređaja ili slično. Ako se dogodi kvar, na taj način ste osigurani za popravak tog proizvoda u određenom roku.

Kako redovito plaćati račune

Račune koje moramo platiti na licu mjesta, tj. u dućanu kada kupujemo namirnice, ne predstavlja problem. Ako imamo novaca idemo u dućan, uzmemo robu, te ju na blagajni platimo. Druga je priča sa računima koji nam mjesečno stižu na kućnu adresu. Takvi računi imaju rok dospijeća, što znači da imaju naznačen datum do kojeg je potrebno podmiriti taj račun. Ukoliko se ti računi ne podmire na taj datum već se kasni neko vrijeme, tada nam stižu opomene, kamate, a može se dogoditi i da dođe do ovrhe.

Kako bismo izbjegli sve te neugodnosti, račune trebamo plaćati redovito. Bitno je rasporediti račune koje trebamo platiti po datumima. Računi imaju različite datume dospijeća, pa možete rasporediti i na taj ih način plaćati. Svaki mjesec kada dobijete plaću napravite financijski plan. Odvojite novac za plaćanje računa, hranu, te odjeću, obuću ili za ono što vam je bitno. Tako ćete izbjeći nepodmirene obveze, neće dolaziti do nepotrebnih troškova, te ćete biti uredni platiša.