Odnos prema novcu, odgovornost, odluke

Odnos prema novcu počinje još od malih nogu. O novcu se uči od roditelja i to čim je dijete spremno. Malo po malo će nas lekcije o novcu pripremati za život, financijsku odgovornost i kako raspolagati novcem. Nije posve lako upravljati novcem i to je nešto što se treba naučiti kako ne bismo upadali u velike dugove i financijske probleme.

 

Odgovornost prema novcu

 

Kada se govori o odgovornosti prema novcu misli se na prekomjerno trošenje, život iznad mogućnosti, kreditne kartice, dugovi. Često se dogodi da trošimo kada imamo,  onda kasnije zbrajamo zadnje novce do iduće plaće. To naravno nije odgovorno i nikako nije dobro za financijsku stabilnost.

 

Vrlo je važno napraviti plan mjesečne potrošnje novaca, a za osnovne obaveze ostaviti točan iznos kako bi se te obveze u cijelosti podmirile. To znači kako svaki mjesec moramo imati za platiti račune, režije, ratu kredita ako ga imamo i slično. To je prvi korak prema odgovornosti prema vlastitim financijama. Ukoliko nemamo za osnovne troškove života, tada će nam se dugovi i neplaćeni računi samo gomilati, a financijska situacija će biti sve lošija. Odgovornost prema novcu znači dobro raspolaganje novcem kako se ne bi našli u nepotrebnim dugovima.

 

Loše financijske odluke

 

Možda se još niste pitali gdje ste donijeli neke loše financijske poteze da ste se doveli u neke financijske poteškoće, a možda jednostavno ne znate gdje su vam novci i na što ste prekomjerno trošili. Svaki mjesec možemo donositi loše financijske odluke. Za neke ne možemo znati jesu li dobre ili loše, ali za neke svakako možemo stati i dva puta razmisliti.

U loše financijske odluke svakako pripadaju impulzivne kupnje, kupovina stvari koje vam zaista ne trebaju, nepromišljena kupnja i slično. Kada kupujete stvari samo zato jer su na akciji, jer ste dobrog raspoloženja tada to nije dobra financijska odluka. To je nepromišljeno trošenje novca koje vas može skuplje stajati nego ste potrošili u toj kupovini. Sitne nepromišljene kupovine kada se skupe mogu biti jako skupe. Tek na kraju mjeseca kada vidimo stanje na računu shvatimo kako nemamo onoliko koliko smo mislili da imamo na računu. Tada nastaju problemi. Ukoliko ne želimo imati takve probleme tada trebamo prestati donositi loše financijske odluke na koje svakako možemo svakodnevno utjecati.

Pokušajte jedan mjesec pratiti svoje troškove koje inače radite, pa čak i one impulzivne kupnje. Zapišite svaki trošak, te na kraju mjeseca pogledajte spisak. Imajte na umu da će vas stanje potrošenog novca šokirati, ali i taj popis stvari na koje ste potrošili novac. Često se dogodi da za većinu stvari kažemo kako nam to zapravo uopće ne treba i da to nismo trebali kupiti. Također, uvidjet ćete da postoji puno prostora za uštedu, a to znači i za rezanje nekih troškova. Loše financijske odluke tada će se pretvoriti u one dobre odluke.

 

Financijski savjetnik

 

Pomoć za vođenje financija zaista trebamo potražiti ako smo u takvim dugovima da smo pred bankrotom ili osobnim stečajem. Možemo potražiti profesionalnu pomoć, ali možemo i sami sebi postati financijski savjetnik te se izvući iz dugova. Sami znate koje su vaše financijske mogućnosti i obveze. Nađite plan koji vam savršeno odgovara kako biste došli do financijske slobode. Bitno je da imate cilj koji želite doseći, a onda da mirno idete prema njemu.

Razradite financijski plan, otplatu dugova, rezanje troškova, podmirenje mjesečnih obaveza i slično. Jedino tako ćete moći vratiti stabilnost u osobne financije. Biti vlastiti financijski savjetnik je daleko bolje nego plaćati drugu osobu da vam kaže ono što i sami znate, da trebate prvo otplatiti svoje dugove, dovesti financije u red, a potom se držati plana i štedjeti.

Odnos prema novcu, odgovornost, odluke