Neplanirana kupnja, rasprodaje, nepoznate robne marke

Neplanirana kupnja

Često se nađemo u situaciji kada kupimo nešto što nismo planirali. Takve kupnje mogu nas stajati dosta novaca. Svakodnevno kupujemo stvari koje nam ne trebaju ili neplanirano. Neke od tih stvari na kraju bacimo, ne stignemo iskoristiti, a možda završe negdje na nekoj polici ili u ormaru. Naravno, neplanirana kupnja može biti i ona kada odlučimo u zadnji čas kupiti nešto što nam ipak treba, što nije loše, ali ako to može pričekati, nema potrebe da se kupuje. Kako ne biste potrošili više nego što trebate i ne biste mogli upasti u neplaniranu kupnju, tada uvijek imajte sa sobom popis i otprilike točan iznos koji trebate potrošiti. Zaboravite na kartice i plaćajte samo gotovinom.

Potrošnja na rasprodaje

Rasprodaje su najčešće na kraju ljeta, na kraju zime, a prodaje se sezonska odjeća od godišnjeg doba koje uskoro završava. Nije loša ideja kupiti onda kada je takva odjeća na rasprodaji. Često rasprodaje imaju toliko dobre popuste da se svakako isplati kupiti, a onda imate novu odjeću za slijedeću sezonu. Neki odjevni predmeti nikada ne izlaze iz mode, pa se ne morate brinuti da to slijedeće sezone neće biti nosivo. Na takvim rasprodajama zaista štedite svoj novac, a i za rasprodaje možete uštedjeti prije nego one počnu. Ako vam se nešto svidjelo, a ne možete si toliko priuštiti, skupljajte za to kada bude na sniženju. Tako ćete skupiti i nešto više novaca pa si priuštiti neke skuplje stvari koje će tada biti na sniženju. To ne vrijedi samo za odjeću ili obuću, kad tad, sve bude na sniženju, pa ako nije hitno, skupljajte novce i čekajte sniženje.

Nepoznate robne marke

Nerijetko poznate robne marke imaju odjeću koja se može naći u jeftinijim dućanima koji nemaju poznato ime. Naravno, možda neće biti identična roba, ali to ne znači da je manje kvalitetna od neke poznate robne marke. Često smo se uvjerili kako su jeftiniji proizvod nekada bolji od skupljih, kako su kvalitetniji i izdržljiviji. Proizvodi koji dolaze na police dućana nerijetko se rade na istim mjestima, u istim gradovima i državama, a razlike skoro da i nema. Ukoliko ne patite od robnih marki, tada kupujte neke jeftinije proizvode u lokalnim dućanima, dućanima koje drže pojedinci jer ćete tako za skoro istu robu proći i duplo jeftinije.

Kupovina protiv stresa

Upadnemo li u neku depresiju, imamo loš dan, pod stresom smo, stvari nam ne idu od ruke, moguće je da ćemo krenuti u kupovinu protiv stresa. Poznato je da kupovina opušta i da nas usrećuje, ali ako nemamo novaca, tada će nam nakon kupnje stres biti još veći. Ukoliko potrošimo previše, to nikako nije dobro za nas i stres se ovdje povećava. Dolazi do razmišljanja kako ćemo izdržati do druge plaće, kako ćemo kupiti one osnovne stvari i slično, ako već sada nemamo dovoljno novaca. Treba biti vrlo oprezan kod takve kupovine. Ako vas zaista samo kupovina može usrećiti, tada kupite nešto jako jeftino, povoljno, možda na sniženju. Odredite granicu potrošnje za takve osjećaje i za dane kada se ne osjećate najbolje. Samo tako će se smanjiti vaš stres, te se neće pogoršati kada vidite stanje na svom računu.

Neplanirana kupnja, rasprodaje, nepoznate robne marke