Image

Nekvalificirani zaposlenici nisu dobri za tvrtke

Image

Nekvalificirani zaposlenici nisu dobri za tvrtke

Svaka tvrtka vjerojatno ima neke zaposlene radnike koji nisu kvalificirani za posao koji rade. Danas je vrlo česta pojava vidjeti osobe na pozicijama za koje nisu školovani, a to može biti i dobro i loše za neke tvrtke.

Nekvalificirani radnik

Ovaj pojam može imati dva značenja, nekvalificirani radnik koji ne zna svoj posao i radnik koji nije kvalificiran za posao koji radi, a dobar je u njemu. To znači da ima radnika koji su završili školovanje za posao koji rade, ali ga ne obavljaju u potpunosti i kako treba, a postoje oni radnici koji nisu završili školovanje za posao koji rade, ali ih to ne sprječava da u tom poslu budu izvrsni.

Velika je razlika u tome znamo li što radimo i da li se samo provlačimo kroz posao koji radimo. Svaka tvrtka želi dobre radnike, radnike koji znaju svoj posao kako bi tvrtka uvijek išla u dobrom smjeru. Ako postoje radnici na nekim pozicijama koji uopće nisu kvalificirani za taj posao, te donose loše odluke, često griješe, tada ti radnici nisu dobri za tvrtku. Na taj način tvrtka samo gubi novac, klijente, profit  i to sve samo zbog jednog ili dva nekvalificirana radnika. To može biti vrlo pogubno za tvrtku.

Zašto nekvalificirani radnici ostaju na poslu

Radnici koji nisu kvalificirani za posao koji rade, ako se gleda po završenoj školi ili diplomi, ne mora značiti da ne rade svoj posao kako treba. Dosta radnika radi posao za koji se nisu školovali, a rade ga bolje od onih koji su se školovali upravo za tu poziciju. Vrlo je bitno razlikovati radnike po tome kako rade svoj posao, a ne po samom školovanju. Naravno, za neke poslove izuzetno je bitno imati diplomu kao za posao doktora, medicinske sestre i slično.

Oni koji nisu kvalificirani za posao koji rade najčešće se smatra da ne znaju raditi svoj posao, tu se ne gleda na diplome i školovanje, već da jednostavno ne znaju raditi taj posao. Neki od njih ostaju na takvim radnim mjestima, a može biti niz razloga za to. Navode se razlozi da posao kao takav ne pati zbog nekvalificiranosti, da se radnik jednostavno nekako provlači i izvlači iz nastalih problema, radnik napravi svoj posao u konačnici, a velika je mogućnost i da radnik poznaje nekoga na višoj poziciji koji mu čuva posao, a nažalost, takvih je slučajeva sve više.

Produktivnost radnika

Produktivnost je jedna od najvažnijih čimbenika dobroga radnika. Ukoliko je produktivnost na samom vrhu tu se neće gledati kvalificiranost tj. školovanost. Ako radnik dobro izvršava svoj posao, pridonosi tvrtki, izvršava sve na vrijeme, tada se poslodavac neće obazirati puno na neke sitnice koje baš i nisu kako trebaju biti. Za neke radnike kaže se kako su toksični i kako stvaraju pritisak u kolektivu i iako je s njima teško raditi, takvi ljudi ostaju na svom poslu jer su produktivni i dobro rade svoj posao.

Odgovornost radnika

Odgovoran radnik svoje će obveze ispuniti na vrijeme, raditi će posao za koji je plaćen, a s druge strane taj isti odgovoran radnik također može biti i zabušant. Teško je reći treba li takva osoba ostati na svom radnom mjestu ili ju ipak treba otpustiti. Radnik koji je neodgovoran za sitnice, ali radi svoj posao kako treba, isporučuje na vrijeme, može se smatrati dobrim radnikom. U tom slučaju poslodavac će zanemariti neke druge sitnice neodgovornosti sve dok posao bude obavljen u zadanom roku. Takvi radnici često su i arogantni, ne cijene pretjerano tuđi trud. Za posao ulažu malo truda, ponekad netko drugi za njih obavi većinu posla, dok oni samo završavaju projekte. Takvi radnici znaju da ih poslodavci drže na poslu jer obavljaju posao za koji su plaćeni, a sve ostalo ih pretjerano ne zanima.

Naravno, takav stav i nije poželjan. Kada ste plaćeni za neki posao, tada ga trebate odrađivati do kraja, te izvršavati sve funkcije koje su vam dodijeljene, a ne samo neke. Na taj način postajete odgovoran, kvalificirani i pošten radnik koji svakako pridonosi tvrtki u kojoj radi. Također, ukoliko imate takav stav tada je vaš posao i lakše raditi, puni ste pozitive što radite posao koji i volite.