Karijera i obitelj, posljedice posla na privatan život

Karijera i obitelj

Ponekad je vrlo teško uskladiti karijeru i obitelj. Neki se odluče ili za karijeru ili za obitelj. Često danas možemo čuti da ljudi idu za karijerom, a da obitelj mogu imati i kasnije. Možda vi imate i jedno i drugo i bez obzira što se priča, sve se to može uskladiti. Ne morate odustati o svojih snova niti birati između to dvoje. Organizacija je ključ svega i to dobra organizacija. Može nam se činiti da je dan jednostavno prekratak za sve obaveze koje nas čekaju, ali ako dobro isplaniramo dan i držimo se rasporeda, sve se može i stigne napraviti. Bitno je da se ne opterećujemo sitnicama, da imamo na umu da stvari neće uvijek ići glatko, ali ako zanemarimo te negativne stvari i usredotočimo se na svoje ciljeve, tada neće patiti niti karijera niti obitelj.

Posljedice posla na privatan život

Nekada nije lako imati karijeru i privatan život. Kada idemo za karijerom i želimo u poslu postići što više tada i radimo više. Dođemo do situacije kada smo više u uredu nego u vlastitom domu. Kolege nam mogu postati kao obitelj i vjerojatno njih vidimo više nego vlastitu obitelj. Privatan život može patiti zbog karijere i ako nemamo obitelj jer društveni život propada, a također i zdravlje. 
U redu je ukoliko želite postići nešto u svome životu i želite napredovati, ali kako godine prolaze, vaša karijera će možda još biti tu, ali vi ćete propustiti neke najdragocijenije trenutke u životu. Zapostavljanje vaše obitelji može rezultirati lošim odnosima, svađama, a to vjerojatno ne biste željeli. Dok vaši prijatelji imaju i privatan život, imaju obitelji, prijatelje s kojima se druže, vi ste povezani jedino sa svojim poslom. Razmislite dobro želite li provesti život na poslu ili zaista imati život. Sve možemo uskladiti, i karijeru i privatan život, a da se pritom ne izgubimo u cijelom procesu. Važno je znati iskoristiti svaki slobodan trenutak za sebe, za svoju obitelj, prijatelje i najdraže. Organizirajte što češće možete druženja s obitelji, prijateljima. Odredite dane u tjednu, mjesecu kada ćete to napraviti. ODredite i sate u danu kada ćete raditi a kada ćete se posve posvetiti svojoj obitelji. Takvi trenuci su neprocjenjivi, a vi sami jedino možete odlučiti kako ćete sve to uskladiti i što je ipak važnije.

Kako uskladiti karijeru i privatan život

Savjetuje se da treba držati balans između karijere i privatnog života. Naravno, taj balans je ponekad teško održavati, ali se može barem većinu puta. Dogodi li se da ste uzastopno dana radili više nego što ste trebali, a radi toga ste zapostavili svoj privatan život, tada sve to nadoknadite. Odredite dan kada ćete se posvetiti samo sebi pa i svojoj obitelji. Uzmite slobodno i otputujte negdje, odite na izlet, provedite kvalitetno vrijeme s najdražima. Samo tako će vaša obitelj osjetiti da vam nije samo karijera bitna, već da cijenite svaki provedeni trenutak s njima.

Žene često imaju grižnju savjesti ukoliko se više posvete karijeri, a kada dođu kod kuće često nemaju vremena obaviti sve što ih čeka, a to su djeca, pospremanje i slično. Nemojte se zamarati čišćenjem, kuhanje može biti brzo gotovo ako se dobro organizirate, ukućani mogu uvelike pomoći, a sve ostalo može i pričekati. Posvetite se obitelji što je više moguće jer sve ostalo je manje važno. Svoja jutra ostavite za posao koji radite, za svoju karijeru, a popodnevne i večernje sate iskoristite za kvalitetna druženja. Za sve ostalo odredite dane kada ćete to i raditi jer ne morate odraditi sve u istom danu. Kada pronađete svoj savršeni balans između karijere i privatnog života tada će se sve samo slagati, a vi ćete uživati u oboje.

Karijera i obitelj, posljedice posla na privatan život