Kako se oporaviti nakon neočekivanih troškova

Kako se oporaviti nakon neočekivanih troškova

Neočekivani troškovi mogu nam donijeti financijske probleme. Pod takve troškove možemo ubrojiti kvar na automobilu, bilo kakav veći kvar u kućanstvu i slično. Na neočekivane troškove ne možemo računati jer ne znamo kada će dogoditi i što će se dogoditi, upravo zato su dosta veliki problem ukoliko nemamo nikakve ušteđevine. Kada platimo to što moramo, to može značiti da smo poprilično financijski oštećeni te se nakon toga trebamo oporaviti. Ovdje trebamo dobro razmisliti gdje možemo uštedjeti, čega se možemo odreći kako bismo vratili barem dio tog novca koji smo izgubili. Kućni budžet treba prilagoditi trenutnoj situaciji, pripaziti gdje se troši novac, koliko ga se troši, a bilo bi dobro i srezati sve troškove koji nam nisu neophodni. Samo tako moći ćemo se izvući iz financijskih problema uzrokovanih zbog neočekivanih troškova.

Fond za hitne slučajeve i crne dane

Upravo zbog neočekivanih troškova i nekih hitnih slučajeva potrebno je imati fond za crne dane i hitne slučajeve. Nikada ne znamo kada će nešto iskrsnuti, hoće li se pokvariti perilica rublja, hoće li nas netko iznenaditi i pozvati na svadbu koja je poprilično brzo, kvar na autu i neki veći troškovi. Sve nas to može iznenaditi, a prvo što možemo pomisliti je da za to nemamo dovoljno novaca ili da uopće nemamo novaca. Neke situacije nas mogu prisiliti da posuđujemo novac što nikome nije ugodna opcija i to svakako želimo izbjeći. Potrebno je u kućni budžet uvrstiti kategoriju fond za hitne slučajeve i za crne dane. ODredite svotu novca koji će ići u taj fond i svakako stavljate istu svotu novca svaki mjesec. Ako možete, stavite ponekad i nešto više novaca kako biste skupili što više. Taj fond će svakako dobro doći kada se nešto loše dogodi što se mora odmah rješavati. Vama će biti lakše pokriti troškove, a plaću nećete morati dirati i nećete ju opteretiti. Kasnije samo nastavljate stavljati novac u taj fond kako biste se uvijek osigurali na tom području.

Honoraran rad za dodatnu zaradu

Teško je ponekad od plaće odvojiti nešto za štednju, možda i uspijevate, ali to nije dovoljno. Postoje drugi načini da na svoju štednju stavite nešto viška novaca. Honoraran rad je svakako jedan od njih. Možda možete uzeti dodatne sate na poslu, naći drugi posao koji ćete raditi samo par sati na tjedan, a koji će vam donijeti nešto novaca. Ako imate neki hobi u kojem ste dobri, a koji bi se mogao unovčiti, tada nemojte čekati. Objavite oglase i prodajte svoje radove. Dodatna zarada svakako dobro dođe. Možda će vam tako raspored biti pun tokom tjedna, ali kada skupite dovoljno novaca tada možete napustiti honoraran posao. Uvijek možete imati otvorene opcije za dodatnu zaradu što će pomoći vašem kućnom budžetu.

Štednja kao ostvarenje cilja

Kada imate jasan cilj u glavi, tada točno znate kako doći do toga cilja i što trebate napraviti. Tako je sa svim ciljevima pa i sa štednjom. Odredite svoj cilj koji želite postići. To može biti putovanje, novi par cipela, bicikl, pa i malo veće stvari kao automobil. Koji god cilj bio, moguće ga je ostvariti. Štednja će vjerojatno to sve malo odužiti, ali ako imate plan kako štedjeti i koliko uštedjeti mjesečno tada ste na dobrom putu. Također, pokušajte nositi gablec od kuće na posao, kavu u termosici i slično kako biste dodatno uštedjeli novac. Sav dodatno ušteđeni novac kroz male sitnice stavite na štednju. Malo po malo ćete uštedjeti dovoljno za svoj cilj, a kasnije ćete postavljati cilj za ciljem. Uvijek je bolja opcija platiti ušteđenim novcem, tj. gotovinom, nego plaćati karticom i trošiti novac od plaće.

Kako se oporaviti nakon neočekivanih troškova