Kako pametno i odgovorno trošiti

Financijsku slobodu nije teško imati, dovoljno je malo volje, odgovornosti i dobra organiziranost. Neke stvari o novcu je dobro znati ako želimo dobro raspolagati novcima. Također je dobro znati i kako pametno trošiti jer ako trošimo a ne znamo gdje nam je novac otišao tada to neće dobro završiti.

Većina ljudi svaki živi od plaće do plaće, a to znači da troše plaću koju imaju, ne štede, te troše i novac koji nemaju, a to su kreditne kartice i minus na tekućem računu. Često se dogodi da nam nedostaje novaca na kraju mjeseca pa iščekujemo da nam sjedne plaća na račun. To se sve može promijeniti. Ne moramo svaki mjesec zbrajati zadnji novac i žrtvovati neke svoje navike već možemo organizirati svoje financije i okrenuti cijelu priču na novo.

Prioriteti i ciljevi

Prije nego počnete raditi neki financijski plan trebate razmisliti o svojim prioritetima, ciljevima. Kada točno znate što želite tada će vam sve biti lakše. Možda želite započeti vlastiti posao, želite kupiti nešto novo od odjeće, namještaja, završiti neki tečaj. To su sve prioriteti i ciljevi. Kada to zapišete tada možete krenuti dalje.

Pametno trošenje

Pametno trošenje ne uključuje samo trošenje novca već i štednju i to upravo za ono što želite. Napravite tjedni ili mjesečni financijski plan te krenite od tuda. Kada idete u kupovinu tada pripazite kako trošite novac. Danas možete uvijek znati kada će biti neke akcije, sniženja, pogodnosti i možete se ravnati prema tome.

Savjetuje se da se zimska odjeća kupuje onda kada počnu sniženja za zimsku odjeću, a isto vrijedi i za ljetnu odjeću. Naravno, nećete uvijek moći kupiti na sniženju ili čekati sniženje, ali neke skuplje stvari se svakako isplate kupiti onda kada nije sezona. Na taj način štedite svoj novac i pametno trošite.

Stavljanje novca sa strane

Ovdje se ne misli samo na štednju, već na one troškove poput izlazaka u kino, pića s prijateljima ili večere u restoranu. Sigurno je odličan osjećaj otići u restoran, priuštiti si večeru a da ne moramo misliti koliko će nam na kraju ostati novaca. Skupite za takve izlaske novac, te si s vremena na vrijeme priuštite osjećaj bezbrižnosti kada trošite taj novac. KAda skupite novac za određene stvari, tada kasnije nemate grižnju savjesti jer ste taj novac potrošili jer je on bio namijenjen upravo za to što ste željeli.

Iskušenja

Vjerojatno će biti potrebno dosta žrtvovanja što se tiče trošenja, pogotovo impulzivnog trošenja. Ukoliko želimo pametno trošiti tada trebamo pripaziti ne kupnju koja nam nije bila potrebna u tom trenutku, a pogotovo one kupnje zbog lošeg raspoloženja ili dobrog raspoloženja. Impulzivna kupnja je dobra samo ako imamo ušteđen novac samo za te prilike.

Financijska tablica

Zapisivanje je uvijek i više nego dobro. Zapisujte svoje troškove, ali i prihode. Tako u svakom trenutku znate koliki vam je budžet, koliko vam je potrebno za novaca za mjesečne obveze poput računa, kredita i slično, te za štednju i ostale stvari za koje želite namijeniti svoj novac. Također, uz tablicu prihoda i rashoda moći ćete vidjeti gdje previše trošite i gdje možete dodatno uštedjeti.

Kako pametno i odgovorno trošiti