Savjeti

Kada najviše trošimo, na što najviše trošimo, koje navike bismo trebali izbaciti, prekomjerno trošenje novca i kako to promijeniti

pg about

Kada najviše trošimo

Izlasci, zabava, shopping, trgovački centri itd. Pitanje je gdje najviše trošimo. Možda nismo razmišljali toliko o tome, ali za svakoga postoji jedno područje gdje trošimo najviše. To može biti dućan s obućom, odjećom, možda previše trošimo na tehnologiju, kućne ljubimce. Svatko ima neku slabu točku, a tada najviše trošimo. Također možemo najviše trošiti kada smo sretni, tužni, kada se želimo osjećati dobro, te na početku plaće.

Kada nam stigne plaća, tada imamo osjećaj kao da imamo jako puno novaca i tu leži zamka. Zaputimo se u shopping, kupimo neku novu odjeću, obuću ili se častimo nekim drugim stvarima, a kasnije kada gledamo stanje računu nerijetko se šokiramo. Kako bismo to izbjegli, trebali bi prvo napraviti plan potrošnje, a tek onda se zaputiti u shopping ili omiljeni restoran. Bilo bi dobro prvo od plaće odvojiti za najnužnije stvari, režije, kredite, hranu, a tek onda rasporediti novac za shopping, izlaske, restorane i slično. Kada smo raspoloženi za trošenje iz razloga što smo dobili dobru vijest ili smo možda potišteni pa želimo sebi pokloniti nešto da se osjećamo bolje, tada treba stati i razmisliti je li nam trošenje baš ono što nam treba. Možda bi se dobro osjećali u tom trenutku kada kupimo nešto novo, ali kasnije bi došla grižnja savjesti kada ugledamo stane na računu. Pokušajte razmisliti prije nego potrošite dio svoje plaće na utješne darove i beskorisne stvari. Sačuvajte svoje novce za nešto puno bolje.

Na što najviše trošimo

Kada je riječ o novcu neki ne žele pričati o tome, neki ne vode računa o tome koliko troše, neki štede, neki ne, a neki vode svoje financije i to na redovnoj bazi. Ukoliko ne vodimo svoje financije tada ni ne znamo koliko trošimo niti gdje je naš novac otišao. Najčešće se dogodi da potrošimo dosta novaca svaki dan ili možda dva, tri puta tjedno i jednostavno ne znamo na što smo potrošili. Na taj način se gubi znatno veliki novac. Novac koji bi mogao biti za štednju, neko putovanje, obnovu dnevnog boravka i slično.

Najviše trošimo na hranu, pića u kafićima, izlaske. Kasnije je tu potrošnja na tehnologiju, odjeću, obuću itd. Svaki dan novac odlazi na hranu, bio to gablec na poslu ili kupljene namirnice za ručak. Nismo niti svjesni koliko nam novaca ode na hranu koju kasnije bacimo, ne pojedemo, a mogli bismo iskoristiti slijedeći dan za gablec na poslu, kupovati namirnice samo onda kada potrošimo svu zalihu doma i slično. Kafiće posjećujemo vjerojatno i previše. Zbrojite samo koliko vas tjedno ili mjesečno košta svakodnevna kava ili piće u omiljenom kafiću. Možda je to samo neka navika, ali nas ta navika skupo košta. Zapravo, ono što svaki dan potrošimo je najveći trošak tokom mjeseca jer se na malim stvarima i sitnicama skupi dosta novaca kojeg na kraju niti ne primijetimo.

Koje navike bismo trebali izbaciti

Odlazak u kupovini ponekad znači da idemo kupiti samo dvije ili tri stvari, ali najčešće završi sa punom košarom namirnica. To je nešto što se svima događa, a može predstavljati problem. Na takvim kupovinama se obično dosta novaca  potroši. Ako se radi o samo jednoj takvoj kupovini mjesečno, to je u redu, ali vjerojatno se radi o puno više. To je jedna od loših navika koje bismo trebali izbaciti. Bitno je ići u dućan s popisom i držati se samo popisa kako ne bismo potrošili više nego što želimo ili možemo.

Korištenje automobila danas više nije luksuz već potreba, no ipak, ako imamo opciju uštedjeti na benzinu tada je to situacija o kojoj bismo mogli razmisliti. Imate li opciju ići na posao pješice ili biciklom, dobro razmislite da tako i napravite. Uštedjet ćete na gorivu, a vaše zdravlje će se popraviti. Česti odlasci u restorane brze hrane nam oduzima dosta novaca. Ne samo da trošimo novac, već trošimo novac na nezdravu hranu. Daleko je jeftinije kupiti i skuhati kod kuće jer kupujemo u većim količinama te neke namirnice imamo i za više puta. Ne morate se odreći svega ili u potpunosti. Dovoljno je prepoznati navike koje možete promijeniti jer vam nisu potrebne niti nužne za normalan život.

Prekomjerno trošenje novca i kako to promijeniti

Svjesni smo da ponekad potrošimo više novaca nego smo planirali, ali što s potrošnjom onog novca kojeg nismo planirali potrošiti. Često se dogodi da kupujemo jer smo sretni, tužni, iz nekog sažaljenja i slično. U takvim situacijama možemo zaista puno potrošiti. Tu se mogu naći i kompulzivne kupnje, potrošnja na neke stvari samo zato jer su na akciji i slično. Baš u takvim situacijama prekomjerno trošimo i tako se bacamo u dugove i minuse.

Teško je kasnije otplaćivati dugove kada upadnemo u njih. Često dođemo u nevolje s novcima jer ne pazimo koliko trošimo i gdje. Prekomjerno trošenje novca događa se jer ne razmišljamo prije kupovine trebaju li nam te stvari zaista, možemo li bez toga ili možemo li pričekati da skupimo novce za to pa onda kupimo taj proizvod. Kada bismo promijenili malo navike, način razmišljanja tada ne bismo trošili novac kojeg nemamo i ne bismo bili u dugovima.

Da biste promijenili svoju financijsku situaciju trebate razmisliti o svojim ciljevima te jesu li vam potrebni svi ti dugovi koje imate. Najprije treba početi otplaćivati dugove, a to se može samo sa financijskim planom. Također, potrebno je promijeniti navike potrošnje novca, pripaziti na što trošimo i koliko. Izbjegavanje impulzivne kupnje, raznih popusta i akcija osim ako nam nije nužna ta kupovina i slično. Sebi oduzmite neke loše navike i pretvorite ih u dobre navike, vaš novčanik će tada drugačije izgledati, a vi ćete se osjećati bolje, bez grižnje savjesti da ste potrošili previše.