Image

Jeste li kreditno sposobna osoba, što sve treba za kredit

Image

Jeste li kreditno sposobna osoba, što sve treba za kredit

Što je kredit

Najjednostavnija definicija kredita bila bi da je kredit novac koji se posuđuje na određeno vrijeme. Davatelj kredita ili vjerovnik posuđuje novac korisniku kredita tj. dužniku s time da kredit može imati svoju namjenu a i ne mora. Ukoliko se ugovara kredit tada se potpisuje i ugovor jer je to poslovni i pravni posao. U ugovoru se određuje trajanje kredita, uvjeti kredita, kamate i ostali podaci.

Jeste li kreditno sposobna osoba

Prilikom traženja kredita kreditna institucija trebati će procijeniti kreditnu sposobnost, a to će napraviti putem informacija koje će dobiti od tražitelja kredita. Utvrđivanje kreditne sposobnosti uključuje visinu plaće što znači da se procjenjuje može li osoba od te plaće izdvojiti mjesečno za ratu kredita, a to znači da se uzimaju u obzir i troškovi života, eventualnih drugih kredita, kreditne kartice. Također se gleda status zaposlenja, gdje tražitelj kredita radi, bračni status, uzdržavaju li se neke osobe u kućanstvu, urednost plaćanja po ostalim obvezama.

HROK

Hrvatski registar obveza po kreditu. Putem HROK-a kreditna institucija provjerava podatke o zaduženjima po kreditima, kreditnim karticama, urednost plaćanja obveza, gledati će i instrumente osiguranja, a provjeravat će i jamce ili sudužnike kredita. Kod kreditnih kartica provjerava se limit potrošnje, a ne trenutni potrošeni iznos, te taj izvještaj također može umanjiti kreditnu sposobnost.

Dokumentacija za kredit

Kada se odlučite zatražiti kredit tada će banka od vas tražiti određenu dokumentaciju kojom će utvrditi vašu kreditnu sposobnost. Dokumentacija će ovisiti i o vrsti kredit koji tražite. U osnovnu dokumentacija pripada potvrda o primanjima i zaposlenju, preslika osobne iskaznice, dokumentacija koja je vezana uz instrumente osiguranja, dokazi za predloženu namjenu kredita, potrebno je ispuniti zahtjev za kredit, a ostala potrebna dokumentacija ovisi i o samoj instituciji gdje uzimate kredit.

Kako doći do kredita

Ukoliko vam je potreban kredit tada se trebate zaputiti u najbližu poslovnicu banke i zatražiti kredit. Nakon podnošenja zahtjeva, predaje sve dokumentacije, utvrđuje se kreditna sposobnost. Postupak odobravanje kredita zaista može dosta potrajati, ovisi o kakvom je kreditu riječ. S druge strane, ukoliko trebate manji kredit i to u kratkom roku, tada postoje kreditne institucije na internetu preko kojih možete ostvariti pravo na kredit. Takve kreditne institucije djeluju legalno, te sve možete obaviti putem interneta i bez viška dokumentacije.