Internet kupovina - kako kupovati putem interneta

Internet trgovina

Kupnja u dućanu, gužve, čekanje u redovima za blagajne i slično. Sve je to dio kupnje u dućanu pa i onda kada nam se jednostavno ne da ići u kupovinu. Internet trgovina ima više naziva, e-dućan, web shop, virtualna trgovina itd. Svatko tko ima pristup internetu može pristupiti i internet trgovini.

Internet trgovina nudi jednostavan pregled proizvoda koje nudi, njihov detaljan opis, karakteristike, cijenu pa i detalje poput bolje, materijala od kojeg je napravljen i slično. Ako je u pitanju odjeća ili obuća, tada se daju mjere u centimetrima te se prikazuju u tablicama za određivanje broja odjeće ili obuće. Na taj način kupac može odabrati pravu veličinu obuće ili odjeće. Negativno kod internet dućana je to što se proizvod ne može vidjeti izbliza, točnije, uživo, ali tu pomažu detaljni opisi. Na nekim web shopovima mogu se vidjeti i objave kupaca koji su zadovoljni proizvodima, pa je tako i lakše se odlučiti na kupnju.

Nisu svi proizvodi onakvi kakvi se prikazuju na slikama. Nažalost neki proizvodi mogu biti potpuno drugačiji od onoga što ste naručili, ali svaki web shop ima i kategoriju reklamacija. Svoj proizvod možete reklamirati, zamijeniti i tražiti da vam vrate novac, baš kao i u običnom dućanu.

Ono što je pozitivno kod web shopova je to što ne morate čekati u redu, imate svoj mir u kojem možete gledati proizvode a da vam nitko ne smeta. Možete ići na web stranice trgovina kada god to poželite, ima puno veći izbor, puno opisa, recenzija, te se može puno saznati o pojedinim proizvodima.

Kako se registrirati na web shop

Kao i kod svake registracije potrebno je kliknuti na gumb Registracija. Tamo ćete popuniti par podataka koji se od vas traže, najčešće je to e-mail, korisničko ime, lozinka, datum rođenja i slično. Nakon registracija na vaš e-mail dolazi poruka verifikacije. Kada otvorite poruku tada trebate kliknuti na link kako biste potvrdili svoju e-mail adresu. Nakon toga se možete ulogirati na web shop sa svojim korisničkim imenom i lozinkom te krenuti u kupovinu.

Kako funkcioniraju online trgovine

Danas se putem interneta može kupiti gotovo sve, pa je tako i sve popularniji način kupovine. Neki dućani su pokrenuli web shop kako bi njihovi klijenti mogli naručivati robu i na taj način ukoliko ne mogu doći do dućana. Na taj način kupovina se olakšava klijentu, a dućan također ima koristi od dostavljanja i takve prodaje.

Online trgovina ima proizvode podijeljene po kategorijama. Tako može imati kategorije poput odjeće, obuće, nakit, modni dodaci, proizvodi za najmlađe i slično. Na taj način kupcu je lakše pretraživanje po web shopu, može se bolje snaći, a postoje i smjernice koje će ubrzati pretraživanje i prilagoditi pretragu po željama kupaca.

Uz svaki proizvod ide i opis proizvoda koji može biti dosta detaljno napisan. Također se mogu naći navedeni brojevi proizvoda, ukoliko se radi o odjevnim predmetima, zatim boja, količina, materijal i slično. Tako kupac saznaje sve detalje o samom proizvodu te mu je lakše odlučiti se za kupnju.

Prilikom plaćanja proizvoda potrebno je imati i kreditnu karticu, dok neki web shopovi primaju i kartice tekućeg računa. Treba samo pratiti upute prilikom plaćanja, unijeti odgovarajuće i ispravne podatke i to je to. Na nekim web stranicama mogu se naručiti proizvodi dok se plaćanje izvršava prilikom preuzimanja pošiljke.

Vaša narudžba se nakon plaćanja proizvoda obrađuje, te se šalje poštom ili dostavnim prijevozom. Kod nekih internet trgovina možete i pratiti gdje je vaša pošiljka, te koliko joj treba da stigne. Ukoliko dođe do nekih problema, pošiljka kasni ili je krivi proizvod stigao na vašu adresu, tada se javljate odjelu za reklamacije koji će ispraviti pogrešku.

Internet kupovina - kako kupovati putem interneta