Image

Impulzivna kupnja - kako se kontrolirati

Image

Impulzivna kupnja - kako se kontrolirati

Nismo niti svjesni koliko možemo potrošiti novca na beskorisne stvari, na one stvari koje nam uopće ne trebaju i slično. Koliko puta smo ušli u dućan po jednu stvar a kupili uz to vjerojatno još par stvari. Takve kupovine su česte te nam troše novac i mogu nas dovesti u nepotrebne dugove koje ipak možemo izbjeći. Svaka kupnja trebala bi se zapisati pa i ona najmanja  kupovina kao kava u kafiću, pecivo u pekarni. Kada bismo zapisivali sve troškove tada bismo mogli pratiti potrošnju i imati kontrolu nad financijskom situacijom.

Na što trošimo a da nismo toga ni svjesni

Svakodnevno koristimo novac, bilo u papirnatom obliku ili karticom. U svakom slučaju je sigurnije koristiti gotovinu koju imamo u novčaniku nego plaćati karticom. Radni dan nam možda ne izgleda kao dan gdje bismo potrošili puno novaca, ali svakodnevno trošenje na kave, gablece, dodatnu užinu i slično nam uvelike može poremetiti budžet. Nismo niti svjesni koliko potrošimo na te neke sitnice. Kava koju popijemo u kafiću možda i je manje od 10 kn, ali ako to radimo svaki dan, po dva tri puta tada bi bilo dobro zbrojiti sve kave mjesečno i vidjeti koliko nam zapravo odlazi novca na to.

Naravno, gablec je nešto što moramo kupovati, ali također je nešto na što ne moramo trošiti puno novaca svaki dan. Koliko puta nam ostane ručka od prošlog dana kojeg najčešće bacimo. Ponesite ostatak ručka na posao, tako nećete bacati hranu niti novac.

Put od posla do kuće također je jedna stavka na koju treba obratiti pažnju. Pokušajte uskladiti obaveze koje imati tako što će vam biti usput i na putu kući. Tako pokušajte ići u dućan koji je najbliže vašoj ruti za kući. Također možete naći i neke ostale stvari koje ćete obaviti usput dok idete kući s posla kako ne biste puno skretali sa svoje rute. Na taj način štedite gorivo, a i svoje vrijeme.

Impulzivna kupnja

Borba sa impulzivnom kupnjom ponekad može biti dosta teška. Ipak, možda pomogne činjenica da je impulzivna kupnja jedna od najgorih. To je nepromišljena kupnja koja se dogodi vrlo bro. Novac se brzo potroši, a tek kasnije smo možda svjesni koliko smo potrošili.

Kako bismo izbjegli impulzivne kupnje, potrebno je kontrolirati odlaske u dućane. Ako ne trebate nešto hitno kupiti, bolje izbjegavajte trgovine. Također, ako trebate nešto kupiti, idite u trgovine gdje znate točno gdje što stoji. Tako skraćujete vrijeme provedeno u trgovini, kupujete samo ciljano i čim uzmete s police određenu namirnicu odmah se uputite prema blagajni.

Kako se kontrolirati kod potrošnje

Imate li problema s kontrolom kod trošenja novca, tada napravite plan koji će vam pomoći. Prilagodite ga sebi kako biste bili sigurni da ćete ga se i držati. Jedan način može biti da kartice ostavite kod kuće. Dignite gotovinu, koliko mislite da vam je dovoljno, te njome raspolažite kroz dan ili tjedan. Ako su vam kartice kod kuće na sigurnom, tada ćete se i lakše kontrolirati kod potrošnje.Ako to ipak nije jedna od opcija tada možete pokušati samokontrolu. Nemojte ulaziti u dućane ukoliko to nije neophodno. Ako trebate nešto kupiti, uđite u trgovinu i u žurbi kupite samo to što vam treba, tako se nećete previše zadržavati u trgovini. Kontrola je također moguća ako imate jasan cilj zbog kojeg štedite novac ili ga ne želite trošiti.

Kupovina beskorisnih stvari

Vjerojatno se puno puta kupili neke stvari koje vam uopće na kraju nisu trebale. Takve stvari obično završe negdje u ormaru, na polici skupljaju prašinu i slično. Zapitajte se koliko vas te beskorisne stvari zapravo koštaju. Zbrojite njihovu vrijednost te pogledajte koliko vam je zapravo otišlo novaca na stvari koje vam ničemu ne služe. Takvih stvari sigurno imamo svi. Ako ste se našli u takvoj situaciji da ste kupili nešto što vam se nije svidjelo nakon nekog vremena, nešto što niste skoro uopće koristili, tada iskoristite tu situaciju najbolje što možete. Stavite na prodaju stvari koje vam ne trebaju. Možda nećete prodati po istoj cijeni koju ste sami platili, ali ćete barem vratiti dio svog novca. Ubuduće budite oprezni kako trošite svoj novac. Najbolje je dobro razmisliti te se onda odlučiti na kupnju.