Image

Vođenje kućanskih financija - kućni budžet

Image

Vođenje kućanskih financija - kućni budžet

Kućanske financije nisu nikome lak zadatak. Kada se spomene vođenje kućnih financija svi pomišljaju na račune, kartice, previše dugova, minuse, ali sa vođenjem kućnih financija sve ono negativno može otići u prošlost. Ne znate li gdje vam idu novci kroz mjesec, tada ćete uvijek imati problema sa dugovima i manjkom novca.

Ponekad je dovoljno samo da u jednom danu potrošimo određenu svotu novca, a da se idućeg dana pitamo gdje nam je otišao novac. To se lako može dogoditi i to svakodnevno ukoliko ne pratimo što plaćamo, gdje plaćamo i koliko plaćamo. Upravo zato bi trebalo početi voditi kućne financije, a to je najbolje napraviti uz tablicu prihoda i rashoda.

Tablica prihoda i rashoda

Voditi evidenciju potrošnje vlastitih financija uvijek je dobar izbor. Vrlo je bitno znati koliko novaca trošimo i gdje su novci otišli. Dugovi se gomilaju upravo zbog toga što trošimo novac u dućanima, kafićima, restoranima, a ne pratimo koliko smo potrošili. Upravo zato treba izraditi tablicu prihoda i rashoda te u nju svakodnevno upisivati svoje troškove, ali i one mjesečne troškove.

Kako biste napravili tablicu prihoda i rashoda dovoljno je da uzmete rokovnik i krenete popisivati. Napravite tablicu na mjesečnoj bazi te unutra stavite sav mjesečni prihod. Nakon toga popišite sve mjesečne obveze koje morate podmiriti, a tu pripadaju režije, rate kredita, rate kreditnih kartica i slično. Tada će vam ostati iznos koji ćete imati za ostale potrebe. Također možete uključiti i određeni iznos za hranu, a ostatak novca rasporediti za neke druge stvari, poput nove odjeće, obuće, odlazak u kino i slično.

Svaki dan potrebno je zapisivati troškove toga dana. Svaka kava, gablec i slično treba se upisati u tablicu. Upravo tako ćete imati sve svoje troškove na jednom mjestu i znat ćete gdje ste potrošili novac i koliko. Tablica prihoda i rashoda uvelike će vam pomoći u vođenju financija, a može vam jedino poboljšati financijsku situaciju.

Vođenje kućnog budžeta

Svaka potrošena kuna mora biti zapisana ukoliko želite imati svoje financije pod kontrolom. Kada krenete voditi tablicu prihoda i rashoda tada ćete uvidjeti svoje pravo stanje financija. Prema tablici možete vidjeti gdje trošite novac i koliko i to na dnevnoj bazi. Tada možete vidjeti trošite li previše na neke stvari, na kave, gablece, sitnice i slično. Dođete li do zaključka da je to ipak malo previše tada možete srezati neke troškove. Napravite tjedni budžet ili dnevni, te se držite toga. Kavu ponesite od kuće, pa možda i gablec, ostatak ručka od dana prije. Dobra je opcija i putovanje biciklom umjesto autom kako biste uštedili na benzinu.

Vođenje kućnog budžeta u početku će vam biti možda malo teško, ali čim uspostavite ritam, tada ćete samo tražiti gdje možete uštediti, kako ćete bolje rasporediti novac i slično. Kada uvrstite otplaćivanje dugova u svoj kućni budžet, pokušajte svakim mjesecom otplatiti malo više kako biste se riješili dugova. Uz male uštede i ono što vam ostane od budžeta za tjedan ili mjesec trudite se otplatiti kreditne kartice, neki manji kredit i slično. Što prije se riješite dugova to će vaš kućni budžet biti bolji.