Otvaranje računa u banci - tekući, žiro račun

Prvo zaposlenje donosi i prvi bankovni tekući račun. Osim tekućeg računa, neki otvaraju i žiro račun, ovisi o kojem se poslu radi. Potrebno je razmisliti u kojoj banci će se otvoriti tekući račun, a potom je potrebno otići u tu banku. Dovoljno je otići na šalter i zatražiti otvaranje računa. Na taj račun uplaćivati će se plaća osobe koja je otvorila tekući račun, a putem tog računa osoba može plaćati karticom tekućeg računa te podizati gotovinu s bankomata.

Otvaranje tekućeg računa

Razmislite u kojoj banci biste željeli otvoriti tekući račun. Provjerite banke, pogledajte koje imaju pogodnosti, te se i raspitajte među prijateljima i obitelji kako biste vidjeli kako su oni zadovoljni sa svojim bankama. Na taj način ćete suziti izbor te odabrati banku koja vam najviše odgovara.

Otiđite u najbližu poslovnicu te zatražite otvaranje bankovnog računa. Bit će vam potrebna vaša osobna iskaznica pa se pobrinite da ju i ponesete. Za otvaranje računa trebati ćete potpisati ugovor s bankom, ali ga prije potpisivanja dobro pročitajte. Ugovor koji sklopite s bankom čuvajte kod kuće na sigurnom mjestu. Prilikom otvaranja računa, zaposlenik banke će vam vjerojatno ponuditi još neke pogodnosti koje naravno ne morate odmah uzeti. Pitajte sve što vas zanima te razmislite prije nego uzmete još neke dodatne opcije. Kroz tjedan ili dva na vašu kućnu adresu stići će vaša kartica tekućeg računa i vaš PIN s kojim možete podizati novac na bankomatu i plaćati na prodajnim mjestima. Imajte na umu da je PIN dobro zapamtiti, te ga nikada ne treba nositi sa sobom kako u slučaju krađe ne bi došlo do zloupotrebe kartice.

Otvaranje žiro računa

Kao i tekući račun, žiro račun otvara se u banci. Žiro račun obično otvaraju studenti, osobe koje zarađuju od samostalnog rada, koje rade na ugovor o djelu, honorarno. Tamo se uplaćuju sredstava ili uplate od strane fizičke ili pravne osobe.

Za žiro račun se također dobije kartica zajedno sa PIN-om pomoću koje možete plaćati, te dizati gotovinu s bankomata. Uvid u stanje računa može se dobiti u banci, preko bankomata ili putem internet bankarstva.

Zaštićeni račun

Ovrha na vašem računu nikako nije dobra stvar. Top znači da niste bili u mogućnosti plaćati svoje obveze na vrijeme, dugovi se se nakupili te je vaš račun sada u blokadi. Dok se dug ne podmiri u cjelosti, vaš račun je blokiran. Ipak, postoji dio plaće, primanja koji su izuzete od ovrhe, a kako biste mogli do njih doći potrebno je otvoriti zaštićeni račun.

Kako biste to napravili potrebno je ispuniti obrazac Obavijesti o primanjima, naknadama i iznosima koji su izuzeti od ovrhe te ga predati u najbližu poslovnicu FINE. Izuzetci od ovrhe su dječji doplatak, invalidnina, naknada zbog nezaposlenosti, socijalna naknada i slično. FINA će nakon predanog zahtjeva obavijestiti banku, a potom će banka otvoriti zaštićeni račun te na njega uplaćivati sve izuzetke od ovrhe.

Minus na tekućem računu

Kao i sve ostalo, minus na tekućem računu ugovara se u banci. Dovoljno ga je zatražiti, ali to ne znači da ćete ga odmah i dobiti. Neke banke će vam odobriti minus tek kada primite par plaća na svoj račun. Minus se određuje prema visini primanja, a uz njega ide i određena kamata na iskorišteni iznos minusa. Postoji više paketa kod ugovaranja minusa, a na vama je koji ćete paket odabrati, kao i visinu minusa ukoliko vam se ponudi više opcija.

Otvaranje računa u banci - tekući, žiro račun