Image

Minimalna plaća za kredit - kreditna sposobnost

Image

Minimalna plaća za kredit - kreditna sposobnost

Kreditna sposobnost je prvo što će banka provjeriti ukoliko želite dignuti kredit. Vaša kreditna sposobnost ovisi o vašem zaposlenju, ugovoru na određeno ili neodređeno, te visini plaće. Kako biste dobili odobrenje kredita trebate imati dovoljno visoku plaću kako biste mogli mjesečno otplaćivati ratu kredita.

Visina mjesečnih primanja

Kada se govori o kreditnoj sposobnosti građana i visini plaće kod dizanja kredita, zakonom je propisano da dužnik treba imati jedan neopterećeni dio plaće, tj. redovitih primanja s kojim će plaćati rate kredita. Dužniku treba ostati tri četvrtine plaće za život, a ostatak plaće trebao bi ići za ratu kredita. Banka je ta koja će na temelju zadnje tri platne liste imati uvid u redovita primanja. Također, banka će utvrditi primanja i preko druge dokumentacije, gleda se i plaćeni porez, doprinosi unazad šest mjeseci, a za umirovljenike banka dobiva potvrdu od HZMO-a.

Prosječna plaća 5960kn u Hrvatskoj. Ukoliko imate manja primanja od prosječne plaće ne znači da niste kreditno sposobni. Odobrenje kredita ovisi i o iznosu kredita i vremenskom periodu otplate. Bitno je da je trećina vaših primanja neopterećena te da taj iznos pokriva ratu kredita, odnosno, anuitet.

Treba imati na umu da osim same plaće, banka gleda i vaša ostala zaduženja. Tako se tu mogu naći neki drugi kredit, minus na tekućem računu, ali i kreditne kartice. Kreditne kartice mogu uvelike smanjiti vašu kreditnu sposobnost jer će banka gledati koliko mjesečno vaših primanja odlazi na otplatu kreditnih kartica.