Kućanski aparati, njihova potrošnja, očitanje struje i vode

Kućanski aparati

Ušteda u kućanstvu uvelike ovisi i o potrošnji kućanskih uređaja, odnosno aparata. Svima je dobro poznato da postoji skuplja i jeftinija struja, zimi je to od 21h do 7h ujutro, a ljeti od 22h do 8h ujutro. Neke kućanske uređaje ne koristimo toliko često, dok druge koristimo svaki dan, a troše struju i onda kada nisu uključeni, tj. kada njihov program nije pokrenut. Oni koji se najviše koriste su perilice suđa i rublja, mikrovalne pećnice, televizije, zatim usisavači, mikseri i slično.

Kućanski aparati troše struju iako ne rade. Ukoliko su uključeni u struju oni ju povlače. Ako imate mogućnost, isključite iz struje uređaje nakon upotrebe kako ne biste trošili struju više nego što trebate. Također, dobro je upaliti uređaje navečer, po jeftinijoj cijeni kao što su perilice suđa i rublja. Takvi uređaji imaju i opciju odgode, pa možete uključiti perilicu da pokrene program onda kada vam to odgovara. Kada pripazite na vrijeme korištenja nekih kućanskih uređaja, tada ćete štedjeti struju, a odrazit će se na vašim računima.

Potrošnja kućanskih aparata

Neki kućanski aparati godišnje vam mogu potrošiti i preko 2000 kuna. Vrlo je bitno pripaziti kada se neki uređaji pale, te koliko često se troše na mjesec i na dan. Tako vas klima uređaj ukoliko ga koristite svaki dan po osam sati dnevno u periodu od 8 mjeseci, koštati na godinu i preko 2000 kn. Sušilica i perilica rublja godišnje mogu potrošiti do 300 kn i to za svaki uređaj posebno. Hladnjak sa zamrzivačem može doseći do 220kn godišnje, bojler u kupaoni preko 1200kn godišnje, pegla 90kn, perilica posuđa 120kn. Sve su to izračuni na godišnjoj bazi. Ukoliko primjerice vaša mikrovalna ništa ne grije, ona troši struju jer je uključena u struju, isti je slučaj sa televizijom, radijom i slično. Sve ono što je uključeno u struju troši struju iako uređaj nije pokrenut.

Isključite iz struje uređaje koje možete kada ih ne koristite. Na taj način ćete štedjeti struju, a i vaši uređaji će se manje trošiti.

Kako izračunati potrošnju struje

Struju koristimo svaki dan pa bi bilo dobro da sami znamo izračunati koliko smo potrošili u zadnjih mjesec, tjedan ili samo par dana. Mjerna jedinica kojom se mjeri potrošnja struje zove se kilovatsat, a potrošnju možemo izračunati u bilo kojem trenutku. Kako bismo izračunali koliko smo struje potrošili, potrebno je pogledati stanje brojila. Zapišite stanje prvog dana u mjesecu, a na kraju mjeseca pogledajte opet stanje brojila. Uzmite stanje brojila od zadnjeg dana u mjesecu te ga oduzmite od prvog dana u mjesecu, tako ćete dobiti potrošnju u kilovatsatima. Potrebno je tada pogledati koliko je jedan kilovatsat te pomnožiti sa iznosom koji ste dobili oduzimanjem. Tako ćete dobiti iznos potrošene struje na period koji ste željeli izračunati.

Kako očitati vodu

Kao i struju, možemo očitati i potrošnju vode. Potrebno je samo očitati brojilo vode te otići na službene stranice pružatelja usluge, te poslati svoje podatke i očitanje brojila. Tada vam oni natrag šalju iznos koji predstavlja vaš trenutni račun. Možet u bilo kojem trenutku obaviti očitanje vode te saznati koja vam je potrošnja, trebate li ipak malo pripaziti  na puštanje vode u kućanstvu ili je ipak sve pod kontrolom. Ono što treba znati kod očitanja brojila za vodu je ta da se očitava prvih pet brojeva koji su u bijelim kućicama, dok se zadnji broj, koji se nalazi u crvenoj kućici ne očitava.

Kućanski aparati, njihova potrošnja, očitanje struje i vode