Kreditne kartice - kako ih dobiti, uvjeti, funkcije

Kreditne kartice

Svakome dobro dođe barem jedna kreditna kartica. To je vrsta plaćanja onda kada nemamo gotovine kod sebe, a u blizini nema bankomata niti banke. Također, putem kreditne kartice možemo odgoditi plaćanje za mjesec dana, kupovati stvari na rate što nam ponekad olakšava kupnju skupljih stvari. Želite li kupovati putem interneta za to vam također treba kreditna kartica pa tako možete kupovati na bilo kojem web shopu i naručivati iz bilo kojeg dijela svijeta. Kreditne kartice su jedan od najpopularnijih plaćanja u svijetu, te se koristi sve češće.

Kako dobiti kreditnu karticu

Želite li kreditnu karticu tada ju možete zatražiti u bilo kojoj banci. Od banke ćete dobiti zahtjev za karticu koji ćete morati ispuniti sa svojim podacima i nekim informacijama koje banka traži od vas. Moguće je da će tražiti i dokaz da ste zaposleni, gledati visinu vaših primanja, a možda i neke druge informacije, sve ovisi o tome koju karticu tražite. Odobrenje kreditne kartice, ovisno o kojoj se radi, čeka se par dana, kod nekih i više. Tada će vam banka poslati kreditnu karticu na kućnu adresu dok će PIN kartice doći odvojeno kako bi se zaštitili podaci. Nakon što kartica stigne tada ju je potrebno aktivirati. Obično se aktivacija radi putem telefona, ali sve informacije dobijete putem pošte.

Kako funkcionira plaćanje kreditnom karticom

Kada je vaša kreditna kartica aktivirana tada se možete njome služiti. Banka vam je odobrila limit potrošnje koji možete potrošiti, a svaki mjesec plaćate minimalno 5% od ukupne potrošnje. Kod nekih kreditnih kartica, iznos koji ste potrošili morate otplatiti odmah slijedeći mjesec. Svaki mjesec na vašu kućnu adresu dolazi izvještaj o vašoj potrošnji, cijeli promet što ste napravili tokom mjeseca, te minimalan iznos koji morate uplatiti. Limit potrošnje na kreditnoj kartici s vremenom se može i povećati, a to ovisi o redovnom plaćanju rata kartice, koliko godina ste klijent banke, jeste li zaposleni i slično.

Dnevni limit na bankomatu

Bankomat je uređaj koji ima svaka banka i to na više mjesta na kojem se može podići novac. Putem bankomata i kreditne kartice u svakom trenutku, noć ili dan, može se podići novac sa računa a da se ne mora otići u banku. Svaka banka ima svoj bankomat koji postavlja na više mjesta u gradu kako bi se građani mogli odlučiti gdje će podići novac. Kada se kartica umetne u bankomat, tada se od vas traži PIN koji treba ukucati. Putem tog PIN-a dobijete pristup svom računu te možete odabrati iznos koji želite, imati uvid u stanje računa, te još neke funkcije. Dnevni limit na bakomatu koji se može podići je obično do 5000 kn, a ovisi i o banci. Neke banke mogu dati odobrenje za veći iznos, a za to je potrebno podnijeti zahtjev. Takva odobrenja daju se samo određenim računima. Ukoliko se dogodi da želite podići novac sa bankomata neke druge banke, tada treba imati na umu da druge banke uzimaju proviziju za podizanje novca. Ako imate mogućnost, radije idite do bankomata svoje banke jer tako nećete dignuti više novca nego što ste trebali.

Kreditne kartice - kako ih dobiti, uvjeti, funkcije