Kako najbrže uštedjeti novac, zdrav stav prema novcu

Kako najbrže uštedjeti novac

Uvijek je dobro imati nešto novca sa strane, pogotovo ako dođemo u situaciju kada nam je novac potreban vrlo brzo. Većina ljudi živi od plaće do plaće, što znači da potroše svu plaću do nove plaće, a nemaju sa strane nikakve ušteđevine. To je vrlo teško jer je teško tako živjeti, nikada ne znamo koliko imamo novaca, hoće li nam biti dosta do druge plaće, hoće li se dogoditi neki neočekivani troškovi, te hoćemo li imati za pokriti takve slučajeve. Ovo su sve dobri razlozi da se krene sa štednjom i da uvijek imamo nešto novaca sa strane kada zatreba.

Prvo i osnovno kod štednje je dobar plan štednje. Ne možete ništa uštedjeti ukoliko nemate financije pod kontrolom i ne znate koliko imate novaca u svakom trenutku. Potrebno je posložiti prioritete. Od ukupnog prihoda kojeg imate mjesečno potrebno je oduzeti ono najbitnije, plaćanje računa, kredita, benzina, hrane, a zatim treba vidjeti koliko je ostalo. Ostatak od primanja također se može rasporediti na izlaske, gablece, odjeću, obuće i naravno na štednju. Uzmite jedan iznos te neka taj iznos ubuduće bude odvojen za štednju. Pokušajte promijeniti neke navike na kojima možete prilično uštedjeti. Tako smanjite kave po kafićima, odlaske u restorane, vozite bicikl umjesto auta, ako imate tu mogućnost i slično. Dosta je opcija o kojima bismo mogli razmisliti da promijenimo jer ušteda može biti brzo primjetna, a mogla bi vas i iznenaditi. Ukoliko imate mogućnost dodatno zaraditi novac, učinite to. Svaka kuna dobro dođe i vas će spasiti nekih loših financijskih situacija.

Nepotrebni troškovi

Ako se do sada niste pitali koliko novaca na dan trošite, onda ćete se vjerojatno to sada zapitati. Naime, svaki dan potrošimo nešto novaca, ali nismo ni svjesni o kojoj se svoti zapravo radi. Kada pogledamo cijeli naš dan, tada možemo primijetiti odlazak na posao, benzin koji potrošimo do tamo, kava na poslu, gablec, možda opet jedna kava, potrošnja u dućanu poslije posla i to bez popisa za kupnju i slično. Kada se to sve zbroji to može biti prilično veliki iznos. Možda se toliko ne potroši svaki dan, ali potroši se sigurno svaki drugi, treći dan. Neki od tih troškova zasigurno su nepotrebni troškovi jer se bez njih može.

Kada govorimo o nepotrebnim troškovima tada se možemo osvrnuti i na kupovinu drugih nepotrebnih stvari. Nova torba, mobitel, hlače, majica, tenisice i slično. Takve stvari ako zaista nisu neophodne su nepotreban trošak. Kupujte onda kada trebate nešto, planirajte kupnju bilo čega u svom kućnom budžetu. Ukoliko se kupuju stvari koje vam ne trebaju, bez kojih se može ili vam ne trebaju trenutno sada, to su sve nepotrebni troškovi. S time gubite novac, ne štedite, te na kraju možete upasti i u financijske probleme.

Dovoljan je jedan mjesec da promijenite svoju potrošnju, izbacite kupovanju nepotrebnih stvari kako biste vidjeli kako će se to odraziti na vaš kućni budžet. Rezultati bi mogli biti prilično iznenađujući. Osim toga, kada se riješite kupovine i trošenja novca na nepotrebne stvari, tada ćete moći više uštedjeti te si priuštiti one stvari koje stvarno želite.

Mala primanja

Mala primanja nam ne daju puno opcija, njih treba dobro isplanirati kako bismo uspjeli pokriti ono najvažnije te kako bismo s malim primanjima živjeli do iduće plaće. Najčešće je tako, s malim primanjima živimo od jedne plaće do druge, ali ako se dobro rasporedi novac i s malim primanjima se može puno. Neke situacije nas dovedu do nekih financijskih problema, a i mala primanja nam mogu zadati dosta velike probleme. 
Prvo i osnovno pravilo osobnih financija je imati uvid u svoje financije na svakodnevnoj bazi, te uvijek znati koliko imamo novaca. Zatim je vrlo bitno znati gdje novac odlazi te koliki su nam mjesečni troškovi. Potrebno je odvojiti za režije, hranu, kredite, kreditne kartice i slično, kako bismo pokrili prvo ono što moramo platiti. Ostatak plaće, prihoda koji nam ostane, služi za sve ostalo, odjeća, obuća, izlasci i slično. Naravno, od malih primanja možda nećemo moći kupiti neke stvari na mjesečnoj bazi, ali može se uštedjeti.

Razmislimo samo koliko nam novaca ode na svakodnevne kave u kafićima, gablece u fast food restoranima, na impulzivne kupnje i slično. Ukoliko se štedi na malim stvarima, tada se od malih primanja itekako može uštedjeti za neke veće stvari. Izbacite neke sitnice svakodnevne na koje trošite novac, a zapravo vam nisu neophodne. Samo na tjednoj bazi vidjet ćete veliku razliku u svom novčaniku. Pokušajte kontrolirati svoju potrošnju i kupnju nebitnih stvari. Svi trošimo svaki dan, a često se potroši i onaj novac za koji kasnije ne znamo gdje je otišao.

Zdrav stav prema novcu

Odgovornost je jedna od najbitnijih stavki što se tiče financija. Ukoliko nemate odgovornosti, tada nećete imati niti uredne financije. O novcu se treba učiti od malih nogu, a to je, naravno, stvar samih roditelja. Djeca uče što je novac, zašto postoji novac, kako se on dobije i naravno kako se troši. Kada se djeci daju zaduženja po kući i za to dobije novac, tada dijete uči da za svoj trud i rad treba biti plaćeno. Također, štednja je također jedna od dobrih lekcija za daljni financijski život. Ukoliko dijete želi posebnu igračku, ono će za nju štedjeti, a kada uštedi dovoljno novca, tada će kupiti tu igračku i shvatiti što je to platiti nešto i ostati bez dijela ušteđevine. Na taj način djeca dobivaju bolju percepciju o trošenju novca, ali i shvaćaju vrijednost štednje i rada. Na taj način stječe se odgovornost prema novcu i zdrav stav. Ako cijenite novac i ideju da ga nećete uvijek imati, da stvari neće uvijek ići lako na financijskom planu, tada ćete steći odgovornost i stav da pripazite na svoj novac, da imate prioritete, da ih planirate i da uvijek znate koliko novaca imate.

Kako najbrže uštedjeti novac, zdrav stav prema novcu