Image

Kako mjesečno rasporediti novac i troškove

Image

Kako mjesečno rasporediti novac i troškove

Svaki mjesec trošimo na razne stvari. Tu se nađu oni najbitniji troškovi poput rata kredita, računa, hrane, ostalih dugovanja i slično. Ponekad se može dogoditi da se pogubimo u svim tim plaćanjima pa na kraju ne znamo gdje je sav taj novac otišao. Takav način može samo pogoršati situaciju i dovesti vas u ozbiljne probleme. Svima je vječno pitanje kako rasporediti novac, kako uštedjeti s manjim primanjima i slično. Moguće je sve, a samo treba malo discipline, volje i truda.

Mjesečni troškovi

U mjesečne troškove ulaze oni troškovi koje morate podmiriti na mjesečnoj bazi. To su režije, struja, voda, plin, telefon, mobitel ako ste na pretplati, rate za kreditne kartice, članarine ukoliko ste negdje učlanjeni. Također, tu pripadaju i troškovi poput benzina za auto, motor s kojim odlazite na posao, mjesečna karta za autobus i slično.To su sve troškovi koji su obavezni na mjesečnoj bazi.

Popišite sve te troškove te ih zbrojite. Naravno, neki računi će ponekad biti manji ili veći, sve ovisi o mjesecu, godišnjem dobu i jeste li išli na posao ili ste bili na godišnjem. Vrlo je bitno da papir stavite najbitnije troškove kako biste u raspoređivanju novca uvijek imali dovoljno novca da prvo platite te najbitnije obveze.

Uračunajte u mjesečne troškove i hranu. Vjerojatno znate koliko otprilike trošite mjesečno na kupovinu hrane. Ako vam je lakše, uvijek možete napraviti tjedni meni za kuhanje te tako izračunati koliko bi vas te namirnice otprilike koštale. Na taj način možete imati uvid u mjesečnu ili tjednu potrošnju hrane. Također možete po tome zaključiti trebate li smanjiti tu potrošnju ili vam još i ostane. Često se puta dogodi da kupujemo hranu unaprijed i previše hrane kupimo koju na kraju ne stignemo pojesti, pokvari se i na kraju ju bacimo. Vrlo je bitno da ne trošimo novac na hranu koju na kraju bacamo zato treba kupovati samo one namirnice koje mislimo potrošiti u narednih dan, dva.

Tjedni troškovi

Kada ste popisali mjesečne troškove krenite na tjedne troškove. Tu možete uračunati benzin za auto, novac za gablec na poslu, kavu i slično. Tjedni troškovi mogu uključivati i hranu ukoliko želite tjedno rasporediti novac za hranu. Lakše je pratiti financije ako znate koliko tjedno trošite novaca i na što. Pratite troškove svaki dan, zapisujte i najmanji trošak te ćete na kraju tjedna imati uvid u svaku potrošenu kunu.

Kako uštedjeti novac od plaće

Uvijek možete nešto uštedjeti od plaće. Kada popišete sve mjesečne troškove, pa i one tjedne i svakodnevne tada ćete imati uvid u svoje financije te vidjeti koliko vam zapravo ostaje novca za trošenje. Pod trošenje se smatra ona kupovina koja nije neophodna za život, nova odjeća, obuća, neka putovanja, restorani i slično. Također, od te svote novca možete izdvojiti koliko možete mjesečno odvojiti za štednju. To ne mora biti veliki iznos, ali je dovoljno malo da se svaki mjesec počne štedjeti.

Ciljevi obično dobro animiraju za štednju. Imate li neki poseban cilj za što želite uštedjeti tada će vam ta štednja biti lakša. Štedite za putovanje, odmor, ljetovanje, možda vam treba nova perilica rublja, televizija, namještaj. Daleko je bolje uštedjeti za takve stvari, platiti gotovinom nego gomilati dugove na razne kreditne kartice.