Cijena proizvoda u dućanu i poslije kupnje

Koja je cijena proizvoda prije kupnje, a koji su troškovi poslije kupnje

Potrebno je razmisliti o pojedinim proizvodima koje kupujemo, kakve ćemo imati troškove onda kada ih donesemo u svoj dom. Često se o tome ne razmišlja, pogotovo ako je neki određeni proizvod bio na akciji pa smo ga radi toga i kupili. Radi se o održavanju proizvoda kada ga kupimo. Na primjer, akvarij može kasnije biti dosta skup za održavanje. Možda se platili dobru cijenu za njega, ali kada pogledate samo održavanje, ribice, vodu i slično tada bi vas to moglo dosta koštati. Odjeća koju kupite i koja može samo na kemijsko čišćenje može vas koštati svaki mjesec više jer za nju morate plaćati kemijsko čišćenje i slično. Takve i slične proizvode možemo nastaviti plaćati i nakon što smo ih kupili, upravo radi troškova održavanja. Razmislite trebaju li vam takvi proizvodi, koliko ih želite i koliko je vrijedno kasnije održavanje tih proizvoda. Tek kada dobro razmislite o tome, donesite odluku o kupnji proizvoda.

Kupnja beskorisnih stvari

Svatko je barem jednom u životu kupio proizvod koji kasnije nije uopće koristio ili koji je potpuno beskoristan. Naravno, takvih je slučajeva ipak više od samo jednog. Beskorisne stvari su one stvari koje nam ničemu ne služe, koje nikada nismo koristili, te sada samo skupljaju prašinu u nekom ormaru, na nekoj polici ili na tavanu. Takvi proizvodi nam često uzimaju novac, te nam se nikako ne isplate. Prije kupnje obavezno razmislite treba li vam taj određeni proizvod, hoćete li ga koristiti, često ili vrlo rijetko, je li vam neophodan, te zašto vam točno treba. Kada si postavite ta neka pitanja tada ćete lakše odlučiti želite li potrošiti novac na njega ili ćete ipak zadržati svoj novac za nešto što vam je važnije i potrebnije.

Što učiniti sa stvarima koje nam više ne trebaju

Vjerojatno imamo punu kuću stvari koje ne koristimo, koje nam ne trebaju i koje nismo uopće upotrijebili. Te stvari i koštaju, sve smo ih platili i sada stoje u našem domu te nam više ne trebaju. Njih možemo pokloniti, dati nekome kome trebaju, ali ih možemo prodati i tako zaraditi na njima. Ukoliko su one još u dobrom stanju, barem u stanju u kojem ih možemo prodati, tada bismo to i trebali napraviti. Danas postoje razne web stranice na koje možete objaviti oglas za prodaju, te se tako riješiti nekih stvari i pritom zaraditi nešto novaca.

Kupnja stvari koje koristimo samo jednom

Koliko vam se puta dogodilo da ste kupili nešto što ste iskoristili samo jednom? Vjerojatno više puta. Na taj način shvatili ste da ste tako samo potrošili novac nizašto, ali nažalost, svi ćemo kad tad ponoviti istu stvar. Kupnja stvari koje koristimo samo jednom nikako nije dobra opcija jer na taj način praznimo naš bankovni račun nizašto. Ako vam npr. treba odijelo ili haljina za jednu večer, nemojte potrošiti par stotina kuna ili par tisuća na jednu noć, već posudite odijelo ili haljinu. Ista stvar je i sa nekim kućanskim uređajima. Ukoliko vas je ulovila želja da radite smrznuti jogurt ili pećete svoj kruh, nemojte odmah kupovati takve uređaje koji će nakon nekog vremena samo skupljati prašinu. Možda bi vam netko mogao posuditi nešto od toga kako biste se prvo mogli u tome iskušati, vidjeti kako vam ide pa tek onda odlučiti o kupnji tog proizvoda.

Ako ste ipak pogriješili i kupili neke stvari koje vam sada skupljaju prašinu, tada ih prodajte. Takve stvari su obično nove stvari i savršeno funkcioniraju i premda nećete dobiti istu cijenu koju ste sami platili, barem ćete vratiti dio novca koji ste uzalud potrošili.

Cijena proizvoda u dućanu i poslije kupnje